Zdravo dete – bezbrižan roditelj

Vodite računa o osećanjima svog mališana i saslušajte ga čak i kad vam njegovi problemi izgledaju kao besmislice. Jedino tako oslobodiće se unutrašnje napetosti i odrastati potpuno bezbrižno.

Po kojim kriterijumima se procenjuje stepen porodične sreće? Za neke je to materijalno blagostanje, za druge je strasna ljubav supružnika, za nekoga je to obično uzajamno poštovanje svih članova porodice. Najverovatnije da sve to ulazi u pojam „srećna porodica”, ali je isto tako nemoguće zamisliti normalne roditelje koji su apsolutno srećni naročito ako njihovo dete često poboljeva ili ima neku hroničnu bolest. Ako je dete zatvoreno i teško uspostavlja kontakt sa vršnjacima ili je, naprotiv, hiperaktivno i agresivno – to roditelje mnogo manje zabrinjava jer većina njih misli da će proći.

Međutim, odstupanja u ponašanju deteta i njegovi problemi sa zdravljem nalaze se u suštinskoj međuzavisnosti i često imaju isti uzrok. Posmatrajući dete, iskusan psiholog gotovo uvek može da postavi tačnu „dijagnozu” psihološke klime u porodici.
Zadatak roditelja je da stvori atmosferu međusobnog poverenja da bi dete moglo da „otvori dušu” i slobodno ispriča sve što oseća. Upravo kada dete izgovori sve što ga brine i sekira, nestaće veliki deo emocionale napetosti, te se na taj način eliminiše njeno taloženje unutar njegovog malog organizma.

Za bolji razvoj vašeg deteta i podsticanje razvoja njegove fizionomije vrlo je važno je svakodnevno vežbanje u skladu sa uzrastom. Ukoliko niste u mogućnosti da svoje dete upišete na treninge nekog sporta raspitajte se za upis u privatni vrtić u Kragujevcu koji će vašem detetu pored emocionalnog, motoričkog i fizičkog razvoja pružiti i zdrav napredak kroz razne aktivnosti  u okviru igraonica koje neki od vrtića poseduju. sportski vrtic