Važnost prepodnevne i večernje higijene kod dece

Higijenske navike dece se stiču u ranom detinjstvu. Kakve će one biti i koliko zastupljene kod dece u najvećoj meri zavisi od vašeg uticaja i ličnog primera.
Decu treba podsticati na pravilnu higijenu i ukazati na njenu važnost.

Upis u vrtić uz subvencije garantuje kako mališanima tako i roditeljima održavanje prostorija za higijenu na najvišem nivou tako da održavanje lične higijene kod vaše dece neće izostati ni prilikom boravka u vrtiću.

Jutarnje i večernja higijena može se ustaliti kod deteta tako što će te stvoriti neke male rituale koji će ovu obavezu učiniti zanimljivijom za dete.

Girl_with_lotion_on_her_nose

* Umivanje- Prvo što dete treba da uradi kada ustane jeste da opere lice, ujutru je to najbolje uraditi samo vodom, dok je uveče pozeljno dodati i neku kremu za lice, koja je prilagođena potrebama dečije kože.

* Pranje ruku- Higijena ruku je jako važna i detetu treba ukazati na obavezu pranja ruku pre i posle jela, kao i nakon igranja van kuće i slično.

*Oralna higijena– Pranje zuba je obavezno ujutru pre jela i pred odlazak na spavanje.
*Kupanje- Deca vole kupanje. Ako se kupanje ne obavlja svakog dana, pored umivanja i pranja do pojasaa, treba naviknuti decu da peru noge svake večeri.

Osećaj za higijenu kod dece treba negovati. Redovnim kupanjem koža se održava čistom i zdravom.
Nije uzalud rečeno:“Čistoća je pola zdravlja.”