Važnost održavanja higijene ruku

O značaju higijene ruku najviše govori činjenica da se svake godine, obeležava Svetski dan higijene ruku, sve u nameri povećanja svesti i unapređenja higijene ruku, pre svega kod dece.

Pravilna i redovna higijena, treba da spreči čitav niz potencijalnih bolesti koje se prenose prljavim rukama, kao što su prehlada, grip, alimentarne infekcije.

Ruke su, najviše od svih organa našeg tela, izložene prljanju, pa je redovno pranje ruku najbolji način za održavanje dobrog zdravlja.

osnovna skola

Bolest se širi na sledeći način. Kako naša koža nije sterilna, na njoj se nalaze mikroorganizmi koji čine “normalnu mikrofloru kože”, i štite naš organizam od onih mikroorganizma koji izazivaju bolesti. Međutim, kako ruke svakodnevno dolaze u kontakt sa mnoštvom mikroorganizama, koji se nalaze na svima i svemu što dotaknemo, naša mikroflora nije u stanju da nas zaštiti od svih, i oni prodiru u našu kožu. Takođe, mikroorganizmima možemo kontaminirati hranu ili ih uneti u organizam dodirivanjem usta, nosa, rana.

Zato je važno što ranije edukovati decu i pozitivnim primerima im ukazati na značaj pranja ruku. U početku perite ruke zajedno i tokom pranja deci objašnjavajte pokrete, a ono će se ugledati na vas. Obratite pažnju na spoljšnju stranu dlanova, zglobove, prostor između prstiju, i još važnije na deo ispod noktiju jer se tu zadržava veliki broj bakterija.

Pre nego vaše dete krene u vrtić, u svom internet pretraživaču ukucajte – ‚‚privatni vrtići upis‚‚ i donesite odluku o budućnosti deteta i o mestu u kome će jednako voditi računa o higijeni i zdravlju dece.