Uticaj mirisa na čoveka i živi svet oko njega

http://poklonite.com/Prijatan miris jedne prostorije nikog ne ostavlja ravnodušnim, zato se većina ljudi trudi da upotrebljava najraznovrsnije mirise za osvežavanje prostorija.
U našem okruženju postoji veliki broj jeftinih sastojaka, koji se mogu iskoristiti u ove svrhe poput raznih aromatičnih voća, kao što su narandža i limun.

Narandža napunjena solju je veoma efikasna za eliminisanje vlažnog vazduha, kao i svih neprijatnih mirisa.
Mirisna korpica od karanfilića, cimeta, ruzmarina i limuna će ispoljavati prijatan miris bilo da se stavi u kuhinju, orman ili kupatilo. Dodavanjem taloga kafe i sodabikabone u ovu korpicu će imati efekat apsorbcije neprijatnog mirisa iz frižidera.

Eliminisanje neprijatnih mirisa je nekada zaista nemoguće, bez obzira na to koliko se često čisti kuća i iznosi smeće. Iako danas već postoje brojni preparati u raznim prodavnicama sa kojima se može delovati na otklanjanje ovih mirisa, oni koji su pristalice prirodnih proizvoda, mogu na veoma lak način i sami da proizvedu ovakve preparate. Tabletice za eliminisanje mirisa se mogu napraviti od komponenti, koje se mogu naći skoro u svakom domaćinstvu, a to su: sodabikabona (u kontaktu sa materijama kiselog ili baznog porekla ima efekat neutralizacije pH vrednosti), so i limun, koji daje prijatan miris.

Sa dolaskom lepog vremena pojavljuju se i insekti.
Mravi, komarci, muve i bubašvabe su najuporniji neprijatelji svih onih, koji žive u panelima. Ovi insekti se mogu uništavati raznim veštačkim insekticidima ili sa upotrebom nekoliko veoma efikasnih prirodnih sredstava.

Lišća jelke postavljenih na određenim mestima u domu veoma efikasno deluju protiv muva.
Muškatle, kopriva i lavanda su takođe pogodna sredstva za odstranjivanje muva.

Pivo pomešano sa malo šećera je efikasno za uništavanje mrava i bubašvaba.

Komarci izbegavaju sve one mirise, koji su veoma prijatni za čoveka, poput vanile, karanfilića, narandže i začinsko aromatično bilje poput: lavande, nane i origana.

Miris eukaliptusa i ruzmarina deluju efikasno protiv bubašvabe.

Na osnovu navedenog se može zaključiti da mirisi imaju podjednako snažno dejstvo i na ljude i na insekte. Kako i čovek tako i insekti detektuju mirise i razlikuju one, koje ih privlače i one, koje ih odbijaju. Primenom ovih saznanja se na veoma lak način mogu eliminisati svi neželjeni „posetioci“ iz bilo kog doma.