Upotreba eteričnih ulja

etericna ulja
Dobro je poznato da mirisi imaju veoma snažan uticaj na nastanak dobrog raspoloženja, jer deluju pozitivno na psihu.
Lekovito dejstvo začinskih i lekovitih biljaka je otkriveno još u periodu drevnih civilizacija, kada su se uglavnom koristili u obliku eteričnih ulja. Dejstvo ovih ulja se ispoljavalo tako što su uticali na nastanak prijatnih uspomena i doživljaja, uz pomoć, kojih se ubrzo popravljao raspoloženje osobe.

Upotreba eteričnih ulja vodi poreklo iz perioda faraona. Kleopatra je npr. dodavala nekoliko vrsta eteričnih ulja u svoju kupku u cilju očuvanja svog mladalačkog izgleda. Pored upotrebe mirisa u kozmetičke svrhe, oni su se veoma često koristili i kao lekoviti preparati kao pomoćne komponente tokom akupunkture, masaže i inhalacije.

Upotreba eteričnih ulja u cilju lečenja je od 1900. godine ponovo došla do izražaja, kada je jedan francuski hemičar Rene Maurice Gattefosse tokom jednog svog eksperimenta doživeo nezgodu i opekao ruku. On je opekotine lečio sa uljem lavande, koji ne samo da je pospešivao zarastanje, nego je eliminisao i nastanak ožiljaka. Izraz aromaterapija se takođe vezuje za njegovo ime.

Najpoznatija forma aromaterapije je njegova primena u obliku inhalacije.
Inhalacija je bila popularna u periodu drevnih civilizacija, a materije, koje su se najviše upotrebljavali su bili tamjan i smola. Ove materija su delovali opuštajuće na nerve, pospešivali su koncentrciju i osvežavali organizam.

Eterična ulja se takođe mogu uneti u organizam i kroz kožu putem masaže.
Uneti na ovakav način ispoljavaju svoje dejstvo na fiziologiju organizma stimulatišući rad imunog, kardiovaskularnog i nervnog sistema.
Stari grci i rimljani su aromatična ulja upotrebljavali za lečenje raznih rana, kod problema sa varenjem, kod bolnih menstruacija i kao dezinfekciono sredstvo usne duplje.

Iako se oni koriste još od davnina njihovo pozitivno dejstvo je još uvek samo jako malo poznato.

Ylang-ylang je veoma pogodan za visok pritisak, lupanje srca, seksualne probleme, depresiju i problematičnu kožu. Njegovom upotrebom u obliku masaže se može smanjiti visok pritisak i ublažiti simptomi stresa.

Kamilica je najpoznatija lekovita biljka, iako se njena lekovitost još uvek ne iskorišćava u potpunosti. Ona se može primenjivati za razne vrste bolesti, a prvenstveno se koristi za umirenje organizma.

Ruzmarin se upotrebljava za ublažavanje simptoma sportskih povreda, ali je podjednako efikasna i kao sredstvo za osvežavanje. Svoje analgetičko dejstvo najbolje ispoljava masažom bolnih mišića, uganuća i bolnih zglobova.

Čajevo drvo je veoma pogodan za saniranje posekotina i genitalnih infekcija. Njegova primena u obliku inhalacije je efikasna protiv raznih respiratornih infekcija.

Danas u svetu sintetičkih lekova, napravljenih u laboratorijama, u vremenu kada skoro svaki drugi čovek pije neki lek, interesovanje za lečenje prirodnim preparatima izaziva sve veće interesovanje. Ovi preparati su mnogo efikasniji, što u velikoj meri utiče na njihovu sve veću popularnost.