Učinite pravu stvar za svoje lice!

Jedan od glavnih razloga za pojavu akni je genetika, pa je potrebno odrediti pravilnu terapiju. Akne su problem koji muči 80% tinejdžera i oko 5% odraslih. Prvi znaci promena na licu pojavljuju se između 10 i 12 godine, odnosno u ranom pubertetu, a s obzirom da je taj period adolescencije osetljiv za dete, najbolja privatna osnovna škola u Beogradu svoju nastavu obogatila je kratkim informativnim sadržajem za negu kože lica pubertetlija. Na taj način tinejdžeri uče kako da sprovode pravilnu higijenu.

dermamedica.ca

Pogledajte nekoliko saveta za pravilnu negu kože:

Prva večernja nega kože za decu starosti od 10godina i naviše trebala bi da se sastoji od pranja lica gelom ili sapunom mlakom vodom. Lice se, pre svega, dobro obriše pamučnim peškirom ili papinim ubrusom te nakon toga treba proveriti da li je ostalo još vlage na licu. Lučenje loja na nosu, čelu i bradi prve su promene koje se uočavaju na koži. Nakon njih mogu se pojaviti miteseri, zbog kojih bi deca već mogla da posete dermatologa. Ukoliko se pojave gnojne bubuljice, poseta dermatologu je obavezna. Ceđenje akni je štetno i ostavlja ožiljke, a najvažnija je higijena lica.

Čišćenje zavisi od tipa kože. Primera radi, masnoća u predelu ‚‚T-zone‚‚, nosa i brade upućuje na masni tip, a ljuštenje na suvi tip. Najbolji “lek” za akne je prevencija. Diranje lica rukama i nanošenje šminke prstima strogo je zabranjeno.
Tvrdokorne akne ne smeju da se leče blagim preparatima.

Među ključnim razlozima za pojavu akni je genetika te se one, osim na masnoj koži, mogu pojaviti i na koži koja je spolja suva. Stoga je pri određivanju terapije manje bitan tip kože, a više stepen problema. Za blage probleme je blaga terapija, za srednje – umereno jaka, a teške probleme s aknama rešava samo jaka terapija koja se sprovodi pod kontrolom dermatologa. Ako tvrdokorne akne tretirate blagim preparatima, problem će se samo pogoršati.

Akne se skrivaju puderima za masnu kožu!

Akne su okidač za mnoge psihičke probleme mladih. Terapiju protiv akni dobro je kombinovati i sa dermokozmetičkim puderima za masnu kožu. Uz manje vidljive akne tinejdžerke su mnogo zadovoljnije izgledom.

Ne držati mobilni telefon na obrazima!

Mobilni telefoni takođe mogu izazvati mitisere na licu. Zato bi deca trebala da ih redovno čiste i dezinfikuju. Dok se razgovara mobilnim telefonom, savetuje se da se drže podalje od obraza.