Svestrana primena sode bikarbone

Iako je soda bikarbona prvenstveno namenjena za korišćenje u kuhinji toliko je svestrana da može biti i kozmetički pomagač. Možete je koristiti kao zamenu za mnoge druge često skupe preparate poput pilinga, izbjeljivača zuba ili za dubinsko pranje kose. Savete u vezi sa sodom bikarbonom možete primenjivati u svakodnevnim rutinama vrlo lako. Takođe, primenu sode bikarbone prenesite i na svoju decu kako bi održavala higijenu kože, kose, noktiju itd. Kao što svaka privatna osnovna škola u Beogradu na svojim časovima savetuje nižim razredima pravilnu higijenu, tako se i vi kod kuće potrudite isto sa svojim mališanima.

Piling

Posle pilinga sa sodom bikarbonom vaša koža će biti meka, a pore manje vidljive. Sve što trebte da uradite je da pomešate sodu bikarbonu s malo vode dok ne dobijete gustu smesu. Smesu nežno utrljajte u kožu kružnim pokretima i isperite.

Maska protiv akni

Smjesu koju ste pripremili za piling sa sodom bikarbonom možete iskoristiti i kao masku za lice. Nanesite je na lice i pustite da odstoji 10 minuta i nakon toga isperite mlakom vodom. Soda bikarbona će iz vašeg lica izvući nečistoće pa čak i mitesere. Jednom nedeljno koristite ovu masku i sprečite nastanak akni.

Izbjeljivanje zuba

Soda bikarbona odavno je poznata kao odličan izbjeljivač za zube, ali za sve koji nisu znali donosimo postupak. Vlažnu četkicu za zube umočite u sodu bikarbonu i s njom operite zube. Osim što će izbeliti zube, s njih će skinuti i mrlje. Nemojte koristiti ovaj postupak više od jednom nedeljno jer bi soda bikarbona mogla uništiti zubnu gleđ.

Photo of father and son smiling while brushing teeth in bathroom. Look at each other.

Prirodni dezodorans

Zbog svoje sposobnosti da apsorbuje ulja i mirise i sprečava nastanak bakterija sodu bikarbonu možete koristiti kao dezodorans. Četkicom za šminku nanesi sodu bikarbonu ispod pazuha, a ako želite da miriše dodajte kap svog omiljenog eteričnog ulja.

Za čistiju kosu

Kosu i teme ponekad treba dubinski očistiti od svih proizvoda kojom je tretiramo, a za to je najbolja soda bikarbona. Pomešajte malu količinu sode bikarbone sa svojim omiljenim šamponom i tom mešavinom operite kosu i isperite. Vaša kosa će biti čistija i lakše ćete je oblikovati u frizuru jer na njoj neće biti zaostalih proizvoda za stilizovanje.

Za čiste četke i češljeve

Za sjajnu kosu četke i češljeve treba održavati čistima, a na njima se često nakupljaju ostaci proizvoda za kosu koje kasnije nanosimo na čistu kosu i time je mastimo. Sve nečistoće s četki i češljeva možete ukloniti tako što ćete ih umočiti u kašičicu sode bikarbone u malom lavoru tople vode. Četke i češljeve isperite i pustite da se osuše.

Kupka

Dodajte 1/2 šoljice sode bikarbone u svoju kupku jer će to neutralisati kiseline na koži i pomaći će u ispiranju znoja i zaostalih proizvoda na koži. Vaša koža će nakon kupke biti meka i glatka. Ako vam je koža tela suva, dodajte u kupku malo eteričnog ulja po izboru.