Sprečite loše navike kod dece

Grickanje noktiju je najčešća loša navika svih mališana. Osim što je ružna i kvari izgled noktiju, ova pojava može da utiče i na zdravlje deteta. Studije su procenile da u određenom periodu naviku grickanja noktiju ima čak 45 do 60 odsto dece! Dečaci i devojčice su podjednako podložni ovoj lošoj navici u manjem uzrastu. Ali, kako bivaju stariji, više je zastupljena kod dečaka. Prema klasifikaciji oboljenja, griženje noktiju ili onikofagija se smatra poremećajem kontrole impulsa. Odnosno, svrstava se u specifična ponašanja i emocionalne poremećaje. Smatra se da je jedno od najčešćih medicinskih stanja na svetu.

1913470

Kada su jako mala, deca imaju potrebu da im majka bude u neposrednoj blizini. U suprotnom, javlja se podsvesni osećaj nesigurnosti, koji kasnije utiče na njihove socijalne i emocionalne odnose, a time i na ponašanje.Neki stručnjaci smatraju da je jedan od glavnih uzroka griženja noktiju nesigurnost, međutim, tačan uzrok ove pojave još nije utvrđen. Takođe, grickanje noktiju može da bude odraz nervoze. Dete je obično razdražljivo, plahovito, nekad i plašljivo, sramežljivo.

Ovu nervoznu naviku može da ponavlja zbog osećaja teskobe, uznemirenosti (anksioznosti), stresa ili dosade. Ukoliko sumnjate da vaše dete grize nokte kada je pod stresom, pokušajte da ustanovite da li postoji određeni obrazac prema kome to čini, odnosno šta ga to muči ili uznemirava. Na primer, manja deca mogu da se uznemire kada u kuću dolaze gosti, a mlađi školarac kada je suočen sa nekim obavezama u svojoj Bejza školi.

Grickanje noktiju je u većini slučajeva više estetski nego zdravstveni problem, ali postoje okolnosti u kojima bi roditelji posebno trebalo da obrate pažnju. Ako vaše dete gricka nokte toliko žustro da prstići počnu krvariti trebalo bi da se zabrinete zbog mogućih infekcija. Isto tako obratite pažnju ako dete čupa kosu ili trepavice pored grickanja noktiju jer su to znaci malo ozbiljnije anksioznosti i u tom slučaju bi trebalo da se posavetujete sa lekarom vašeg deteta.