Sluh je veoma bitan

Svi smo okruženi bukom svakog dana zato je potrebno da se brinemo o svom sluhu. Slušni aparati su sastavni deo života osoba koji imaju oslabljen sluh. Na ulicama viđamo sve više mladih koji nose slušalice preko kojih slušaju muziku i često zbog jačine te muzike ne primećuju svet oko sebe, to može uticati na gubitak sluha.

slusni-aparati

Sluh predstavlja jedno od naših čula i ne može se zamisliti život bez njega zato je potrebno da ga na sve moguće načine čuvamo i negujemo. Kako ljudi stare normalno je da dolazi do slabljenja naših čula ali i to se može nadomestiti zbog napretka tehnologije, korišćenjem slušnih aparata. Preterana izloženost buci na nekim radnim mestima može prouzrokovati postepen gubitak sluha, na primer konstantno izlaganje buci kod poletanja aviona ili hilikoptera .

Verovali ili ne, čak su i lovcu izloženi riziku od gubitka sluha jer su pucnji koje ispaljuju veoma glasni. Iz tog razloga je potrebno da lovci nose zaštitu na ušima kada idu u lov kako bi održali svoj sluh zdravim. Mladi nisu ni svesni da i pucnji petardi mogu da izazovu gubitak sluha. Mladi postaju sve izloženiji raznim rizicima od gubitka sluha ali je najkritičnija činjenica da sve veći broj mladih koristi slušalice da sluša muziku dok ide ulicom ili su u prevozu, veoma glasno, da čak i prolaznici imaju mogućnost da čuju o kojoj pesmi se radi.

Kako bi smo očuvali sluh potrebno je da se obavlja sve više edukacija, kako kod mladih tako i kod starijih, o značaju i očuvanju sluha jer je to jedno od osnovnih čula sa kojim opažamo svet.