Pravilna upotreba parfema

Jako je bitno da prilikom upotrebe parfema izbegnemo preterivanja.
Naš nos će nakon nekoliko minuta posle nanošenja da se adaptira na naneti miris parfema, tako da ga mi više nećemo ni osetiti posle tog vremena, ali na naše okruženje će i dalje snažno delovati. Bilo koliko da naš parfem imao prijatan miris, ako ga prekomerno koristimo, umesto očekivanog dejstva izazvaćemo sasvim suprotan efekat.
Najbolje je nanositi parfem na one delove tela koji su topliji i gde je koža tanja npr.: na zglobove, iza uveta, na vrat, na kolena ili na laktove.

pravilna upotreba parfema

Kako bi se postigao željeni efekat potrebno je biti upoznat i sa načinom isparavanja mirisa parfema.
Esencije se uglavnom šire prema gore, zato je veoma efikasno ako se parfem nanosi na celo telo odn. na određena mesta na telu počevši od noge, pa sve do ramena. Još bolji efekat možemo da postignemo ako stavimo i nekoliko kapi i na kosu.
Takođe treba obratiti pažnju i na to da parfem veoma oprezno prskamo na sebe i da ga nikada ne utrljavamo u kožu, jer se na ovakav način oštećuju molekule esencije, što dovodi do promene osnovnog mirisa samog parfema i gubljenja njegovog orginalnog dejstva.
Najbolji način nanošenja parfema je kada ga naprskamo na ručni zglob jedne ruke i sa drugom rukom samo dodirnemo mesto na koji smo naneli parfem. To je sasvim dovoljno da se prenese miris i na drugi zglob.

Sada kada smo već upoznati sa tim na koja mesta treba nanositi naš najdraži miris, moramo takođe znati i kada je potrebno ove parfeme nanositi.

Nakon kupanja naša koža postaje još nežnija i još toplija, pa ako se parfem nanosi na telo odmah nakon kupanja imaće još snažnije dejstvo.
Za dugotrajnije dejstvo mirisa je najbolje koristiti kozmetičke preparate (pene za kupanje, mleka za tela itd.) istog proizvođača kao i sam parfem.
Naravno postoje prilike kada je upotreba parfema jako kontraindikovana i to naročito prilikom sunčanja. Kada se telo izlaže jakim sunčevim zracima, neke arome parfema nanete na kožu mogu da izazovu trajne posledice.

Međutim isto tako postoje i prilike kada je nanošenje parfema izuzetno dobro i pruža jako prijatan osećaj, naročito prilikom vešernjih izlazaka, kotel zabava i raznih druženja.

Kako bi naš omiljeni parfem što duže trajao potrebno ga je čuvati na suvom i tamnom mestu.
Sa ovom važnom činjenicom je nažalost upoznat samo mali procent ljudi. Velika većina drži svoje najdragocenije i najomiljenije parfeme u ormarićima u kupatilu, gde je vazduh veoma vlažan.

Prilikom upoznavanja sa nekim novim mirisom potrebno je da sačekamo najmanje 10min. pre nego što kažemo svoj sud o tom mirisu. Ovaj vremenski period je potreban, kako bi alkohol ispario iz parfema i miris došao do izražaja.
Iako je izbor novog mirisa ponekad veoma težak zadatak, to ne treba da nas sprečava u tome da uživamo u isprobavanju šarenolikosti velike ponude mirisa.

Za razliku od jedne moderna torbe ili tašne, koja na svakoj osobi izgleda isto, nijedan parfem neće imati isti miris na dve različite osobe. Upravo je ovo razlog zbog koga nikada ne treba da se bojimo od toga da ćemo imati identičan miris kao neka druga osoba, iako koristimo isti parfem.
Sa parfemom nikada ne možemo biti uniformisani kao sa nekom garderobom.