Osnovne higijenske navike mališana

Higijenske navike dece se formiraju u ranom predškolskom uzrastu.
Vreme koje je detetu potrebno da savlada nove zadatke je individualno i zavisi od njegove fizičke i emotivne zrelosti, vašeg ponašanja i slično.
Vrlo je važno prepoznati način na koji ćete dete da zainteresujete za njih. Deca, u tom uzrastu, najlakše uče kroz igru pa se tako skoro svaki privatni vrtić u Kragujevcu drži određenih tehnika da bi što lakše decu naučili dobrim navikama.
Pranje ruku, zuba, kupanje, sređivanje sobe, samo su neke od navika koje dete treba da usvoji.

Nega usne duplje počinje odmah nakon rođenja deteta i nju sprovode roditelji. Već sa prvim zubima dete treba da počne da koristi četkicu za zube i pastu, prilagođenu za njegov uzrast.

Kako deca često stavljaju ruke u usta pranje ruku je jako bitno kako bi se sprečilo širenje bacila. Pored čestog pranja ruku preporučuje se da razgovarate sa vašim detetom, skrenete mu pažnju na nešto drugo, kako bi na ovu naviku, koja nikako nije dobra za njega, što pre zaboravilo.

Nezavisno od toga da li dete ima svoju sobu, deli je sa bratom ili sestrom, poželjno je naći način da ga motivišete da svoj prostor održava urednim i čistim. Odlaganje igračaka posle igranja, sklanjanje svog tanjira sa stola posle ručka imaju veliki uticaj na kasnije navike deteta, naročito u pubertetu.