Kako ukloniti strije nakon trudnoće?

strije-u-trudnoci
Iskustva nam govore da se strije u najvećoj meri javljaju oko šestog meseca trudnoće i podjednako su zastupljene strije na nogama,grudima,zadnjici i stomaku.One nastaju usled naglog rastezanja kože,koja se na nekim mestima izuzetno istanjuje.U ranim fazama njihovog nastanka osetićete blag svrab na koži,pa je poželjno preduzeti neophodne preventivne mere.Kako strije u trudnoći ne predstavljaju nikakvu opasnost po zdravlje,bitnije je da trudnice ne naruše svoj mir tokom drugog stanja ,neprestano razmišljajuči o uklanjanju strija posle porođaja.
Najbolji predlog je da odmah započnete uz biljne kreme, meleme i gelove koji će dodatno da hidriraju vašu kožu i značajno će smanjiti rizike za njihov nastanak.Potrudite se da tokom 9 meseci održite normalnu kilažu,te da se debljate postepeno sa napredovanjem bebe u stomaku.U tome vam najviše može pomoći zdrava ishrana.
Vitamin C i E su neophodni u borbi protiv strija, kao i povećan unos tečnosti-prvenstveno vode.To je prosto neophodno da bi se strije u trudnoći i nakon poroda držale pod kontrolom.Imajte na umu da je normalno debljanje kod trudnica od 1 do 2 kilograma u prvih 12 nedelja,zatim 300 do 400 grama sedmično- od 12 do 28 nedelje i 1 do 3 kg od 6 do 9 meseca trudnoće.

Izlazak iz ovih okvira vam gotovo sigurno donosi pomenute probleme.Hranite se zdravo,unosite namirnice koje su bogate cinkom, vitaminima C,E i B6 jer pomažu bolju elastičnost kože.Danas postoji velik izbor losiona i krema protiv strija i potrebno ih je nanositi svakodnevno.Masaža tela i to onih mesta koja su zahvaćena sa masažnom rukavicom ili četkom poboljšaće vam cirkulaciju kože što je ujedno odlična prevencija.

Prirodni preparatit koje same možete pripremiti kod kuće i koji će vam najverovatnije pomoći su:

KAMILICA
Jedan od najboljih je onaj iz “domaće radinosti” pomešajte kamilicu i ulje lavande i jojobe. Mažite se svaki dan.

AVOKADO
Još jedan od korisnih preparata je i miks avokada, maslinovog ulja i limuna. Rastvor umočite gazu i smesom mažite kožu dva puta nedeljno.

ŠEA
Rezultate će pokazati i mešavina maslinovog ulja, bademovog i šea putera. Sve sastojke izmiksirajte i svakodnevno se mažite da bi strije počele da blede. U borbi protiv strija mogu da se koriste i biljni preparati koji povećavaju prokrvljenost kože, čime podstiču obnavljanje kolagenog i elastičnog tkiva. Najčešće su u obliku masti koje sadrže biljke gavez, oman, moravku, čkalj. Takođe se preporučuju zob, čičak i kantarion, jer sadrže vitamin E, oligoelemente, tanin i vitamin C. Za spoljnu upotrebu se kao obloge koriste lan, angelika, čičak i cvekla. Poboljšanju prokrvljenosti i oporavku kože doprinose i tinktura od belog luka, cvekle, borovnice, žalfija i peršun.