Kako stvoriti higijenske navike kod dece?

Sticanje higijenskih navika se kod dece stvara u detinjstvu, zato je važan primer koji dete dobija u porodici.
Ono će ugledajući se na svoje roditelje najbolje naučiti i steći higijenske navike.

Upis u osnovne škole u Beogradu garantuje uslove za održavanje osnovne higijene svojih učenika. Zdravlje deteta je svakako najveća briga roditelja, pa zato bi trebalo dok je dete jos malo usaditi mu higijenske navike koje će ono do polaska  u školu naučiti samostalno da primenjuje i neguje.

brushing-teeth-2103219_1280

Objasnite detetu zašto je higijena važna- Ne samo da je higijena čuvar zdravlja već ga čini urednim i znači ispunjenje njegove dužnosti prema prijateljima, nastavnicima i okolini.

Pregledati dete pred polazak u školu- Ono u školu mora da polazi čisto i uredno. Pred svakodnevni polazak u školu treba pregledati detetu nokte, kosu, uši, odelo sve dok ono ne bude bilo sposobno samo sebe da kontrolise.

-Osnonovne higijenske navike koje treba stvoriti kod deteta su:

*Pranje ruku. Pri uspostavljanju ove osobe morate biti uporni, dete mora da nauči da se ruke peru pre i posle jela, posle igranja napolju, posle dodira sa životinjama, posle korišćenja toaleta.
*Pranje zuba. Ovde je roditeljski primer jako važan. Možete svom detetu ovu aktivnost učiniti zanimljivijom pranjem zuba šarenim četkicama, mirisnim pastama. Najbolja preventiva očuvanja zdravlja zuba jeste pravilno održavanje oralne higijene i reodvne posete stomatologu.
*Kupanje. Recite detetu da je to osnovna obaveza čoveka, način da sačuva svoje zdravlje. Navika se sastoji u tome da ovu aktivnost dete prihvata kao nešto što je uobičajno i redovno

Roditelji su tu da deci daju pravilan primer, a deca kako rastu sve se više brinu za higijenu svog tela i ona mu prelazi u naviku koju svakodnevno sprovodi.