Kako sprečiti opadanje kose

kosa

Opadanje i gubitak kose stvara velike probleme mnogima. Kosa najčešće opada tokom letnjeg perioda kada je izložena suncu, ali i u jesenjem periodu kada se kosa “menja”. Međutim, kosa može opadati i zbog nekog stresa organizma, kao posledica korišćenja neodgovarajućeg i jakog šampona ili čestog pranja. U cilju zaštite kvaliteta vaše vlasi i sprečavanja daljeg opadanja kose donosimo vam nekoliko korisnih saveta.

1. Koristite blage šampone za kosu.
2. Prlikom pranja nemojte koristi previše vruću vodu.
3. Pre pranja, kosu dobro razčešljajte kako nakon pranja ne bi bila izlomljena.
4. Prirodno jačanje korena kose-nekoliko sati pre pranja kose utrljati kapi od koprive, orahovo ulje ili ulje od lavande.
5. Listovi limuna-isperite kosu vodom u kojoj ste prethodno prokuvali listove limuna.
6.Povremeno na mokru kosu nanesite nekoliko kapi maslinog ulja ili ulja od kokosa koji će kosi dati mekoću, sjaj, a oštećene krajeve kose revitalizovati
7. Kad god da je moguće kosu sušite prirodnim putem.

Još nekoliko korisnih saveta…Prirodna sredstva protiv opadanja kose koje možete sami napraviti :
Ispirajte kosu prirodnim čajevima– to mogu biti čaj od kamilice ili čaj od koprive. Najpre litrom proklučale vode prelijte 4 do 5 kašika sušene kamilice (ili koprive) procedite i ostavite da odstoji 10 minuta. Kada se čaj dovoljno prohladi isperite kosu.
Ukoliko se odlučite za čaj od koprive pored listova koprive čaj možete napraviti i od samog korena koprive, i u tom slučaju rezultat je još brži. Možete naizmenično koristiti čaj od korena i čaj od listova.

Maska protiv opadanja kose-pomešajte 1 dl maslinovog ulja, 1 kašiku listova koprive, 1 kašiku cvetova od kamilice i pustite da odstoji sat vremena. Nakon toga procedite pa u ulje dodajte 1 kasiku meda, 1 zumance i svega nekoliko kapi soka od limuna. Četkom za farbanje nanesite masku na kosu, zaštitite folijom i ostavite da deluje pola sata. Nakon toga, operite kosu na uobičajan način.