Kako da negujete osetljivu kožu vaše bebe

Pre par meseci dobila sam drugo dete. Po zanimanju sam pedijatar i posebnu pažnju sam želela da posvetim koži beba. Na tu ideju sam došla pre nekoliko dana kada sam sa najboljom drugaricom, koja je u potrazi za slobodnim mestom u privatnim vrtićima za svoje dete, započela razgovor o tome šta najčešće tražimo po internetu. Ona se izjasnila da se njena pretraga u poslednje vreme bazira na – privatni vrtići subvencije Beograd – (shodno potrebi njenog deteta za takvom ustanovom), dok je moja pretraga bila u skladu sa onome što radim – nega dece i njihova koža.
S tim u vezi, rešila dam da ono što (malo) što znam podelim sa svima vama koji biste želeli da znate ponešto više o koži vaše bebe.

1915269

Po rođenju, koža beba prekrivena je žućkasto-masnim premazom koji se naziva sirasti maz (vernix caseosa). On nastaje pod dejstvom placentarnih hormona i služi kao zaštita kože od tečnosti u kojoj se beba nalazi. Prevremeno rođene bebe imaju ga nešto više od onih rođenih u terminu, kod kojih se javlja samo na pregibima. Ovaj “masni premaz” odstranjuje se kupanjem nakon rođenja.

Suva i naborana koža

Kod dece koja se rode posle predivđenog termina koža je suva, malo naborana i obično se peruta, dok je kod prevremeno rođene dece nežna, providna i prekrivena nežnim maljicama. Nakon prvog kupanja koža bebe, zbog proširenih kapilara, postaje intenzivno crvena i izgleda kao da je prekrivena crvenim osipom, a takva je dva-tri dana. Posle ovog perioda, mnoge bebe intenzivno se perutaju, ali im nije potrebna specijalna nega. Koža im za nekoliko dana postaje glatka i sveža.

Milije

Uzrok ove pojave jesu izvesni toksini iz organizma majke, koji još za vreme intrauterinog života deluju na kožu ploda. Na licu, naročito na nosu, vide se brojne svetle ispupčene tačkice žućkastobele boje, takozvane milije. To su lojne žlezde zapušene čepićima loja, jer su pore na bebinoj koži još uvek nedovoljno razvijene. Ne brinite, spontano nestaju za nekoliko nedelja, ne zahtevajući nikakav poseban tretman!

Čime negovati bebinu kožu?

Bebina koža je nežna, sa osetljivim zaštitnim hidrolipidnim slojem, pa je podložna iritaciji i dehidrataciji. Zato je treba pažljivo negovati i još pažljivije birati proizvode kojima ćete to činiti. Za bebinu kožu najbolji je neutralni sapun, bez boje i mirisa. Mana sapuna je ta što se njegovom čestom upotrebom uništava prirodni zaštitni omotač kože.

Šamponi i pene za kupanje namenjeni bebama blagog su dejstva i idealni su za pranje tela i kosice, jer uglavnom ne iritiraju oči. U njihov sastav često ulazi i ekstrakt kamilice koji sprečava upalne procese kože. Losioni su pogodniji za čišćenje kože od ulja, jer uklanjaju sve vrste nečistoće i na koži ostavljaju tanak masni sloj koji ne ometa funkcije kože.

Osim što dobro čiste kožu, losioni sprečavaju (i leče) upalne procese, koža postaje meka i vlažna, a njeni nabori bivaju dobro zaštićeni, pa se tako smanjuje mogućnost pojave ojeda. Nakon pranja i čišćenja uljem ili losionom, bebinu guzu i pregibe (ispod brade, ispod pazuha, između nožica) neophodno je namazati kvalitetnom dečjom kremom, jer ona sprečava pojavu ojeda.

Na tim mestima treba nanositi kremu u nešto debljem sloju, dok je na lice i ostale delove tela dovoljno naneti tanak sloj kreme. Zadatak bebi-pudera jeste da smanje trenje i apsorbuju suvišnu vlagu. Mnogi pedijatri ih ne preporučuju, jer se višak stavljenog pudera pretvara u grudvice što može da izazove crvenilo kože. Ako ga koristite, nanosite ga u tankom sloju i ne zaboravite da uživate u nezi svog mališana.