Dobar sluh – super sluh!

Ako je verovati na reč mnogobrojnim istraživanjima bebe nisu samo mala bića kako ih doživljavamo, već superheroji.

Kada jedno čulo zakaže, neko drugo uvek uskoči i postane nešto kao super-čulo. Kao da su osobama sa super-čulom u pomoć ‚‚uskočili‚‚ slušni aparati. Upravo zbog toga slepi ljudi imaju istančano čulo sluha, a zabeleženi su i slučajevi gde slepe osobe toliko razviju čulo sluha, da se mogu orijentisati u prostoru na principu odbijanja zvuka od objekta ili jednostavnije rečeno –sonara.

1691272

Na isti način, bebe koje još uvek nisu naučile da pričaju, čitaju izraze lica i pokrete tela tako dobro da ih stručnjaci porede sa čitanjem uma.

Istraživanja pokazuju da deca imaju razvijeno čulo sluha kao i superheroj Daredevil, čak i bez slepoće koja se veže za ovakav super-sluh. Naši preci su razvili jako dobro čulo sluha, koje je omogućilo ljudskoj vrsti da preživi do danas.

Mozak odraslih ljudi, kada čuje zvuk, selektuje ga – odredi odakle dolazi i tek onda odluči ‘da li bi ga vi trebali čuti ili ne’. Kod beba je to sasvim drugačije. One slušaju sve frekvencije i zvukove istovremeno i njihv mozak svesno detektuje sve.

Za bebino uho, svaki zvuk je “bitan” i jednako zvučan, bilo da je osoba koja govori ispred njih, ili je to mama u susednoj sobi.

Nauka takođe tvrdi da bebe stare samo nekoliko dana već mogu razlikovati maternji od stranog jezika.