Depilacija ruku, nogu, bikini zone, nausnica

depilacija-brijanje-tela
Depilacija u kućnim uslovima ume da bude problem, ali ukoliko poslušate neke od saveta koji daju stručnjaci, uklanjanje malja ne bi trebao da bude veliki problem.

Brijač
Kako se koristi:
nasapunjajte deo koji želite da depilirate, a zatim prevucite brijačem u smeru suprotnom od smera rasta dlake. Koristite model namenjen ženama, pošto uklanja malje i na mestima koja su muškim modelima nedostupna.
Za: pazuh, a ako vam se žuri i nog
Protiv: pri dodiru, malje se osećaju već posle 12-24 sata.
Savet: istuširajte se toplom vodom i dezinfikujte tretiranu površinu pre i posle brijanja. Promenite žilet svaki put.
Efekat: dan-dva

Krema
Kako: nanese se, ostavi 5-7 minuta, a zatim spere mlakom vodom. Ako su malje jake, treba koristiti špatulicu, koja ima sličnu funkciju kao brijač.
Za: noge i pazuh
Protiv: može da iritira kožu, naročito ispod pazuha. Zato je najbolje da prvo proverite da li ste alergični tako što ćete kremu naneti na ručni zglob (na mestu gde se opipava puls). Ne sme da se koristi za uklanjanje malja na licu, pošto će efekat biti kao posle brijanja.
Savet: obavezno koristite rukavice kad nanosite i uklanjate kremu, pošto uništava i nokte, koji su od keratina, kao i kosu. Ako neka malja ostane, iščupajte je.
Efekat: dve nedelje

Hladan vosak
Kako: teglicu s voskom držite u mikrotalasnoj pećnici ili posudi sa vrućom vodom, onoliko dugo koliko je naznačeno u uputstvu. Sačekajte da se proizvod ohladi, pa ga nanesite na kožu. Preko voska stavite traku od tkanine, pritisnite i naglo povucite.
Za: noge, prepone i nausnice
Protiv: podrazumeva prilično mukotrpne pripreme i primenu. Ako dođe u dodir sa vodom, vosak ne može više da se koristi.
Savet: nemojte da koristite hladan vosak ako su malje kraće od pola centimetra.
Efekat: oko dve nedelje

Trake sa voskom
Kako: u prodaji mogu da se nađu isključivo trake za jednokratnu upotrebu. Treba ih malo zagrejati između dlanova ili na nekom izvoru toplote da bi se „lepak“ razmekšao. Posle se stave na delove tela koji se tretiraju, pritisnu se i naglo povuku.
Za: manje površine, kao što su prepone, potkolenica i nausnice (sa specijalnim trakama za lice). Idealne su za osobe koje ne mogu da koriste vruć vosak zbog toga što imaju osetljive kapilare.
Protiv: pošto prianjaju i za kožu, a ne samo za malje, mogu da izazovu iritaciju, pa čak i pucanje kapilara.
Savet: da biste izbegli alergije, posle traka nemojte da nanosite dezodorans i parfem na kožu. I ne izlažite se suncu 24 sata.
Efekat: nedelju dana

Vruć vosak
Kako: pakovanje voska stavite u posudu sa vodom koju ćete zgrevati. Kad se vosak razmekša, nanesite ga na kožu i sačekajte da se stvrdne, a zatim ga uklonite naglim povlačenjem.
Za: noge i prepone
Protiv: ne preporučuje se osobama sa osetljivom i nežnom kožom i osobama koje imaju naglašene kapilare i probleme sa venama. Posle upotrebe toplog, malje često počinju da urastaju.
Savet: koža je izuzetno osetljiva 24 sata posle primene toplog voska i zato treba izbegavati izlaganje suncu i primenu dezodoransa na tretiranim delovima (mogu da se pojave fleke).
Efekat: dve do tri nedelje

Električni aparat
Kako: prevlači se njime preko delova koji se depiliraju, slično kao brijačem.

Za: noge i prepone

Protiv: ne preporučuje se za osetljive delove tela gde ima žlezda (pazuh). Malo je bolno, iako je danas ova neprijatnost svedena na minimum zahvaljujući novim modelima koji dostižu 1.900 obrtaja u minutu.

Savet: pre depilacije istuširajte se toplom vodom i izmasirajte kožu grubom rukavicom, eventualno i čajem od kamilice. Istim čajem isperite kožu posle depilacije (da biste ublažili crvenilo). Na kraju pospite kožu talkom, a posle nekoliko sati namažite hidratantnu kremu.

Efekat: oko dve nedelje

Izvor: Blic