Aromaterapija u trudnoći

etericna-ulja
Aromaterapija se koristi već vekovima i cilj joj je da osveži telo, relaksira, opušta, zavodi, neguje kožu, pa čak se koriti i u lečenju određenih bolesti. Sama procedura pomaže u održavanju zdravlja i telo donosi u ravnotežu, a pored toga pozitivno utiče i na raspoloženje. Pomoću raznih eteričnih ulja dobijenih od prirodnih sastojaka i biljaka se obnavlja koža i duh tela.

Korišćenje eteričnih ulja, bilo za masažu bilo za opuštanje i osveženje misli, daje pozitivne rezultate i punu energiju. Moramo istaći da miris eteričnog ulja neće skidati kilograme, ali sa kombinacijom masaže će ulepšati telo. Pažljivo ih koristite, jer se ne savetuje nanošenje njihove koncentrovane formule na kožu. Uvek se pridržavajte uputstva koja se nalazi na bočici. U periodu trudnoće i dojenja izbegavajte korišćenje aromaterapije, a ako oboljevate od astme, epilepsije ili drugih bolesti, posavetujte se sa lekarom. Eterična ulja su namenjena za spoljnu upotrebu, neki aromaterapeuti preporučuju i unos istih u organizam, ali samo uz konsultaciju sa stručnjakom.

U slučaju kućne aromaterapije (masaža, opuštanje ili samo osveženje prostorije) je bitno da se kupuje eterično ulje koje je 100% prirodan i originalan. Trebalo bi da stoje u tamnim flašicama, originalno zatvorene. Naznaka i sastojci se moraju jasno videti na nalepnici, a ime glavne arome istaknut i na latinskom. Međutim, pripazite na čuvanje istih, jer se oni lako kvare. Ako je već miris nedovoljno intenzivan, sama tečnost gusta ili mutna, izbacite ga iz upotrebe. Frižider je idealno mesto za očuvanje svežine ovih preparata.

Vrlo je važno da znate koja eterična ulja možete koristiti, a koja nisu sigurna u trudnoći. Naučite i kakav efekat imaju na telo, kako ih možete upotrebiti. Navešćemo samo neka poznatija i njihova dejstva, korisna za trudnice. Ulja obavezno razblažite sa malo vode pre upotrebe, je mogu biti poprilično jaka. Koristite ih u kupkama (pazite samo da voda nije pretopla i ne zadržavajte se dugo u kadi), prilikom inhalacije na pari, za obloge, … Bitno je da koristite eterična ulja koja su za 20 do 30 odsto blaža od prosečnih.

Etarska ulja treba koristiti isključivo pod stručnim nadzorom. Zbog jakog mirisa, koji može izazvati mučninu i povraćanje, kao i drugih neželjenih efekata ako se predoziraju, za trudnice se preporučuje polovina srednje koncentracije datog ulja. Ne postoji tačna lista zabranjenih etarskih ulja u trudnoći, ali iz pomenutih razloga treba izbegavati ulja bosiljka, kedra, cimeta, žalfije, kleke, majorana i timijana. Prva četiri meseca treba izbegavati etarsko ulje ruže, kedra, anisa i ruzmarina. Međutim, postoje ulja koja su veoma blagotvorna u toku trudnoće (mandarina, pomorandža, petit grain, geranijum, lavanda, kamilica, ilon-ilon).